микрозайм на карту Powrót

L-arginina w kosmetykach – jak działa i jakie są jej właściwości?

orzechy nerkowce wlosekie migdaly brazylijskie rozrzucone na stole zrodlo largininy

L-arginina w kosmetykach – działanie i właściwości Arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, wytwarzanym przez organizm, ale występuje również naturalnie w przyrodzie. Bierze ona udział w wielu procesach fizjologicznych. Ze względu na swoje właściwości jest cenionym składnikiem produktów kosmetycznych. Arginina – jaką pełni rolę w organizmie człowieka? Rola argininy, inaczej L-argininy, w organizmie człowieka jest na tyle istotna, że uważa się ją za aminokwas warunkowo niezbędny, czyli wymagający zachowania odpowiedniego balansu. Poziom argininy zmniejsza się wraz z postępującym procesem starzenia się organizmu. Wówczas niezbędne jest jego uzupełnianie za pomocą diety oraz suplementów. Podstawowa funkcja argininy to produkcja tlenku azotu (NO), który odpowiada za transport składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Ponadto uczestniczy ona m.in. w syntezie hormonu wzrostu i detoksykacji organizmu – to właśnie L-arginina przekształca amoniak, główną...

Czytaj dalej