Olej buriti w kosmetyce. Jakie ma właściwości i jak go stosować?

olej buriti w kosmetykach

Jakie właściwości ma olej buriti i dlaczego jest tak chętnie stosowany w kosmetyce?

Olej buriti, ze względu na swoją wysoką biozgodność z ludzką skórą, jest jednym z częściej wykorzystywanych w kosmetyce składników. To surowiec o wielu cennych właściwościach, dzięki którym jego działanie na skórę jest wielofunkcyjne. 

Olej buriti – jakie ma właściwości?

Olej buriti jest pozyskiwany z owoców palmy winnej (łac. Mauritia flexuosa), która rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Owoce są brązowe, owalne i pokryte łuskami, otaczającymi żółty miąższ – to właśnie z niego tłoczy się na zimno olej. Palma buriti może rosnąć dziko, bywa również uprawiana. Pojedyncze drzewo wydaje rocznie ok. 200 kg owoców, z których łącznie można pozyskać 5-6 litrów oleju. Wytłoczony z palmy winnej olej jest płynny o rubinowoczerwonej barwie i charakterystycznym zapachu. Jednak to nie wygląd ani zapach są tutaj najbardziej interesujące, a skład i właściwości tego surowca.

Olej buriti zawiera: 

·      72-82% kwasu oleinowego (omega-9), 

·      15-22% kwasu palmitynowego, 

·      1,2-3,5% kwasu linolowego (omega-6),

·      1,0-2,0% kwasu stearynowego,

·      0,5-2,5% kwasu linolenowego (omega-3)

·      karotenoidy, w tym beta-karoten,

·      tokoferol (witamina E),

·      witaminę A,

·      witaminę C.

Dzięki takiemu składowi, wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a ponadto:

·      intensywnie nawilża skórę,

·      koi i łagodzi podrażnienia oraz reakcje alergiczne,

·      chroni przed przeznaskórkową utratą wody,

·      reguluje wydzielanie sebum,

·      wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i zmniejszając już istniejące,

·      wspomaga ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Jakie ma zastosowanie w kosmetyce olej buriti?

Olej buriti, ze względu na swoje wielofunkcyjne działanie, ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, mimo że nie jest jeszcze tak popularny jak np. oliwa z oliwek. Zawierają go w kosmetyki:

·       przeciwstarzeniowe – zwalcza wolne rodniki, wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, 

·       do cery suchej i odwodnionej – intensywnie nawilża i łagodzi podrażnienia, 

·       do cery tłustej i trądzikowej – reguluje wydzielanie sebum, ma właściwości kojące,

·       do skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień, alergicznej i z atopowym zapaleniem – koi i łagodzi,

·       przeciwsłoneczne – ma zdolność absorbowania promieniowania widzialnego UV, dzięki czemu uważany jest za skuteczny składnik wspomagający działanie filtrów przeciwsłonecznych.

Olej buriti – jak on działa na skórę?

Lista pozytywnych efektów stosowania kosmetyków z olejem buriti (lub w odpowiednim stężeniu samego oleju) jest długa. Przy regularnej aplikacji procesy starzenia się komórek skóry zostają spowolnione, a ona sama staje się dogłębnie nawilżona, sprężysta i wygładzona, znikają też oznaki przedwczesnego starzenia się, jak drobne linie i zmarszczki. Ponadto wyregulowane zostaje wydzielanie sebum, złagodzone są podrażnienia, nawet bardzo silne. Wyrównuje się także koloryt skóry.

Jak prawidłowo stosować olej buriti?

Stosowanie oleju buriti nie jest skomplikowane. Warto jednak pamiętać, że ze względu na jego ciemnoczerwoną barwę aplikacja bezpośrednio na skórę może się skończyć jej zabarwieniem. Dlatego najbezpieczniej używać tego oleju jako dodatku do innych olejów czy wzbogacenia kremu lub serum. 

Olej buriti zmieszany z innym olejem możemy stosować do olejowania twarzy i włosów, serum na końcówki włosów, serum do paznokci czy nawilżający balsam do ciała. Dodany do kosmetyku, np. kremu czy serum, wzmocni i uzupełni jego działanie. Warto sięgnąć po ten surowiec wtedy, gdy borykamy się z nadprodukcją sebum, atopowym zapaleniem skóry, gdy nasza cera jest odwodniona, przesuszona lub widzimy na niej niepożądane oznaki przedwczesnego starzenia. Ponadto wykorzystajmy go jako naturalny środek łagodzący podrażnienia, w tym oparzenia słoneczne.

Włosy olejowane z wykorzystaniem oleju buriti są wygładzone, nabierają blasku i objętości.

Kto nie powinien stosować oleju buriti?

Olej buriti wykazuje bardzo duże powinowactwo do ludzkiej skóry, a ponadto jest dla niej bardzo łagodny, nawet w AZS czy alergiach. Dlatego nie ma przeciwwskazań co do jego stosowania, jednak ze względu na fakt wysokiej zawartości kwasu oleinowego osoby mające cerę tłustą i ze skłonnością do trądziku powinny pilnować stężenia oleju z palmy winnej – nie może ono być wyższe niż 5%.

Share on facebook
Udostępnij
Share on pinterest
Przypnij
Share on twitter
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?