Olej z pestek czarnej porzeczki w pielęgnacji skóry: właściwości

kiść czarnej porzeczki na krzaku na zielonym tle

Czy olej z pestek czarnej porzeczki jest naturalnym kosmetykiem przeciwstarzeniowym?

Olej z czarnej porzeczki jest coraz częściej spotykanym składnikiem kosmetyków, w szczególności tych o charakterze anti-aging. Ale nie tylko. Dowiedz się, jak olej z pestek czarnej porzeczki działa na skórę i dlaczego warto go stosować w pielęgnacji. 

Jakie właściwości ma olej z pestek czarnej porzeczki?

Podobnie jak inne zimnotłoczone oleje roślinne ten pozyskiwany z nasion czarnej porzeczki zawiera nienasycone kwasty tłuszczowe Omega-9 i Omega-3 (w proporcjach idealnych dla niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego), a także cenny kwas gamma-linolenowy. W jego składzie znajduje się także spora ilość antyoksydantów, tj.:

  • tocopherol, czyli witamina E, 
  • karotenoidy,
  • flawonoidy,
  • fotosterole,
  • kwasy fenolowe.

Dzięki takiemu składowi olej z czarnej porzeczki działa pozytywnie na cały organizm człowieka, m.in.:

  • zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego,
  • zmniejsza krzepliwość krwi,
  • działa antywolnorodnikowo,
  • wzmacnia odporność,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • działa przeciwreumatycznie i wspomagająco na stawy,
  • jest przeciwalergiczny,
  • reguluje gospodarkę lipidową w organizmie,
  • intensywnie wspiera układ nerwowy.

Jak działa na skórę olej z pestek czarnej porzeczki?

W pielęgnacji skóry olej z czarnej porzeczki stosowany jest przede wszystkim ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Często jest uznawany z tego powodu za naturalny kosmetyk przeciwstarzeniowy i zalecany do stosowania nie tylko zewnętrznie, ale także wewnętrznie. Jednak jego działanie na skórę jest znacznie szersze i wielofunkcyjne.

Olej z pestek czarnej porzeczki właściwości anti-aging

Olej tłoczony na zimno z nasion czarnej porzeczki działa antyoksydacyjnie, pomagając zwalczać wolne rodniki. Ponadto skutecznie wzmacnia naturalną barierę hydrolipidową, a także nawilża i uelastycznia skórę. Silnie regeneruje, poprawiając kondycję nawet bardzo zniszczonej skóry. Jednocześnie działa przeciwzmarszczkowo.

Olej z czarnej porzeczki na twarz z niedoskonałościami

Olej z czarnej porzeczki to doskonały kosmetyk dla osób, które borykają się z różnego rodzaju niedoskonałościami, takimi jak:

  • cera tłusta, trądzikowa – olej reguluje wydzielanie sebum, a jednocześnie działa przeciwzapalnie, łagodząco i kojąco,
  • cera wrażliwa, nadreaktywna i alergiczna – olej łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia, działa antyalergicznie; jest szczególnie polecany przy schorzeniach skórnych, takich jak m.in. łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, łojotok, trądzik, różnego rodzaju egzemy i dermatozy, a także w przypadku skóry nadmiernie przesuszonej,
  • cera naczynkowa i z trądzikiem różowatym – olej z pestek czarnej porzeczki wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu.

Olej ten polecany jest także jako kosmetyk naturalny silnie łagodzący, np. po opalaniu skóry (w tym po oparzeniach słonecznych), a także po kuracjach złuszczających kwasami lub retinoidami.

Olej z czarnej porzeczki na włosy

Tłoczony na zimno z nasion czarnej porzeczki olej jest też świetnym kosmetykiem do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Działa nawilżająco, łagodzi podrażnienia i ogranicza łuszczenie. Wspiera również pielęgnację skóry głowy ze skłonnością do łupieżu i nadmiernego przetłuszczania, a także dotkniętej schorzeniami, takimi jak łuszczyca czy łojotok.

Jeśli chodzi o włosy, to olej z pestek czarnej porzeczki polecany jest do pielęgnacji tych o wysokiej porowatości – nawilża, odżywia i regeneruje, jest lekki, więc nie obciąża włosów, skutecznie zapobiega puszeniu się.

W jakiej postaci najlepiej stosować olej z czarnej porzeczki w pielęgnacji?

Olej z nasion czarnej porzeczki może być stosowany w postaci czystej, szczególnie do masażu twarzy i olejowania włosów, a także jako dodatek do masek, zarówno na twarz, jak i na włosy. 

Jeśli jednak chcemy w pełni wykorzystać właściwości tego cennego składnika, szukajmy kosmetyków przeznaczonych do naszej cery, które go zawierają. Na etykiecie będzie występował jako Ribbes nigrum seed oil. Niestety z powodu dużej zawartości kwasu linolowego ma on tendencje do szybkiego jełczenia, jednak kosmetyki naturalne, które go zawierają, dzięki odpowiednim recepturom, zapewniają odpowiedni poziom trwałości. 

W zależności od potrzeb naszej skóry, na rynku znajdziemy zarówno kosmetyki o działaniu anti-aging, jak i takie, które wspierają cerę skłonną do niedoskonałości, np. serum normalizujące kontrola sebum + niedoskonałości. Dzięki specjalnie dobranym składnikom, takim jak Nelupure™, czyli ekstrakty z kwiatów egipskiego lotosu błękitnego oraz indyjskiego lotosu orzechodajnego, azeloglicyny, niacynamidu (witaminy B3) i skrobii z manioku, serum trzyma sebum całkowicie w ryzach. Rola oleju z czarnej porzeczki jest w nim bardzo ważna ze względu na aktywną odbudowę bariery hydrolipidowej, funkcję nawilżającą, antywolnorodnikową, ale również wzmacniającą proces regulowania produkcji sebum.

Kto powinien stosować olej z nasion czarnej porzeczki?

Olej z pestek czarnej porzeczki jest bardzo łagodny, nietłusty i niekomedogenny, więc doskonale sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju cery. Nie ma też przeciwwskazań w jego stosowaniu, jeśli chodzi o wiek – bez obaw może być używany nawet w przypadku bardzo młodej, dziecięcej skóry, a także na delikatne okolice oczu.

Szczególną uwagę powinny zwrócić na ten surowiec osoby z cerą dojrzałą oraz podrażnioną, wrażliwą, naczynkową, atopową, alergiczną, łuszczącą się, nadmiernie przesuszoną, tłustą, łojotokową i trądzikową.

Jak prawidłowo stosować olej z pestek czarnej porzeczki?

Ze względu na dużą łagodność i lekkość tego oleju nie ma specjalnych , co do jego stosowania czy stężenia, w jakich powinien być aplikowany na skórę jako samodzielny kosmetyk. W zależności od potrzeb naszej cery możemy go stosować bezpośrednio, bez rozcieńczania lub wymieszać w proporcjach po 20% z innymi olejami o podobnej konsystencji i działaniu. 

W czystej postaci olej możemy stosować leczniczo, np. na wysypki alergiczne, na skaleczenia, otarcia, ranu po ukąszeniu owadów, na wypryski, a także po opalaniu, czy silniejszych oparzeniach słonecznych (jako kompres). W taki sam sposób olej możemy aplikować jako wsparcie skóry w trakcie leczenia schorzeń dermatologicznych, o których pisałam wcześniej.

Olej z pestek czarnej porzeczki to również doskonały booster naszych codziennych kosmetyków, nie tylko do twarzy (kremy i maski) czy włosów (balsamy i odżywki), ale też do ciała – wystarczy dodać kilka kropli oleju do balsamu, zmieszać na dłoni i wetrzeć w skórę, by wzmocnić działanie nawilżające i odbudowujące.

Share on facebook
Udostępnij
Share on pinterest
Przypnij
Share on twitter
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?