Olej z pestek winogron na skórę i włosy. Jak i kiedy go stosować?

zielone winogrona na krzewie

Olek z pestek winogron w pielęgnacji ciała. Dlaczego warto go stosować?

Tłoczony z nasion winogron olej ma właściwości bardzo cenione nie tylko w kuchni, ale też w branży farmaceutycznej i kosmetycznej. W tej ostatniej wykorzystywany jest jako składnik wielu produktów, ale też sam w sobie stanowi lekki, naturalny kosmetyk o wielofunkcyjnym działaniu na skórę i włosy. 

Jakie właściwości ma olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron (INCI: vitis vinifera seed oil) zawiera głównie tłuszcze (od 98,5 do nawet 99,2%), takie jak:

  1. Nienasycone kwasy tłuszczowe:
  2. linolowy (69,6%),
  3. oleinowy (15,8%),
  4. kwas palmitooleinowy (mniej niż 1%),
  5. kwas alfa-linolenowy 0,1%.
  6. Nasycone kwasy tłuszczowe:
  7. palmitynowy (7%),
  8. stearynowy (4%).

Reszta składników oleju (ok. 0,8-1,5%) to: 

  • fenole: tokoferol (witamina E), katechiny, proantocyjanidyny,
  • sterole (kampesterol, beta-sitosterol i stigmasterol).

Zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i fenole oraz sterole to silne przeciwutleniacze. Na szczególne wyróżnienie zasługują proantocyjanidyny, których siła antyoksydacyjna jest 20-krotnie większa niż w przypadku witaminy E oraz 50-krotnie większa niż w przypadku witaminy C. 

Zatem olej z pestek winogron jest niezwykle skuteczny w zwalczaniu wolnych rodników i hamowaniu procesów starzenia się naszego organizmu. Ponadto wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom, reguluje poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom, a stosowany na skórę ma na nią bardzo pozytywny wpływ, o czym napiszę poniżej.

Jak olej z pestek winogron działa na skórę?

Ze względu na swój skład i specyficzną strukturę molekularną olej z pestek winogron ma wyjątkowo pozytywne działanie na skórę i jest ono wielopoziomowe.

Olej z pestek winogron na twarz dojrzałą

Właściwości przeciwutleniające oleju z nasion winogron sprawiają, że jest on częstym składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych oraz przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej. Przede wszystkim zapobiega wszelkim uszkodzeniom będącym wynikiem działania wolnych rodników, które dosłownie wymiata z naszej skóry. Ponadto zmniejsza przebarwienia oraz – dzięki zawartości proantocyjanidyny – wyrównuje koloryt skóry.

Olej winogronowy wspiera budowę włókien kolagenowych w skórze, zmniejszając widoczność drobnych zmarszczek, a nawet rozstępów. Dodatkowo nawilża i ujędrnia, dzięki czemu cera wygląda zdrowo i młodziej

Olej z pestek winogron na trądzik i naczynka

Kwas linolowy (z rodziny omega-6) wzmacnia barierę hydrolipidową, a jednocześnie ogranicza przeznaskórkową utratę wody. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne. W połączeniu z antybakteryjnym działaniem polifenoli (katechiny) jest świetnym naturalnym kosmetykiem do cery trądzikowej.

Ponadto skutecznie zmniejsza zaczerwienienia i wzmacnia naczynia krwionośne, co w połączeniu z działaniem rozjaśniającym i wyrównującym koloryt sprawia, że chętnie wykorzystuje się go w kosmetykach do cery naczynkowej oraz z trądzikiem różowatym.

Czy olej z pestek winogron można stosować na włosy?

Ze względu na lekką konsystencję oraz korzystne właściwości zarówno dla organizmu, jak i dla skóry, olej winogronowy można także stosować do pielęgnacji włosów. Działanie odbudowujące i nawilżające sprawia, że jest to doskonały kosmetyk przeciwłupieżowy – nawilża skórę i zmiękcza ją, przez co pomaga pozbyć się martwego naskórka i przywrócić skórze głowy prawidłowy poziom nawilżenia. Ponadto doskonale wzmacnia i nabłyszcza włosy.

Olej z pestek winogron polecany jest także jako środek na łysienie, ponieważ zawarty w nim kwas linolenowy stymuluje porost włosów.

Jak prawidłowo stosować olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron ma bardzo niską komedogenność, a właściwie w ogóle nie jest zapychający. Poza tym, jest lekki, ale też nietłusty, dlatego można go aplikować bezpośrednio na skórę, nawet na dzień. 

Surowiec ten można stosować w postaci czystej (najlepiej nierafinowanej). Z powodzeniem zastąpi przeciwstarzeniowe serum do twarzy, a dodany do kremu wzmocni jego działanie. Może również zastąpić maskę albo posłużyć do olejowania twarzy czy włosów.

Jak w przypadku każdego naturalnego kosmetyku, aby zobaczyć efekty działania oleju, należy stosować go regularnie i przez dłuższy czas, niemniej pierwsze efekty – w postaci poprawy nawilżenia, zmiękczenia i napięcia skóry – widać już po jednej aplikacji.

Dla kogo jest przeznaczony olej z pestek winogron?

To jeden z tych olejów, które są bezpieczne dla każdego rodzaju cery. Jeśli więc nie mamy alergii na winogrona, nie powinniśmy obawiać się żadnych konsekwencji. Po ten składnik powinny sięgnąć osoby z cerą dojrzałą, naczynkową, tłustą i trądzikową, a także suchą. W tym ostatnim przypadku warto łączyć go z kwasem hialuronowym, dzięki czemu skuteczność poprawy poziomu nawilżenia będzie jeszcze większa i szybciej dostrzegalna.

Share on facebook
Udostępnij
Share on pinterest
Przypnij
Share on twitter
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?