микрозайм на карту Powrót

Kwas glikolowy: właściwości, działanie, efekty, na trądzik

modelka brunetka wsrod kwiatow w wannie odwrócona plecami

Kwas glikolowy. Jak on działa i kto powinien go stosować? Kwas glikolowy jest jednym z najczęściej stosowanych w kosmetologii i kosmetykach kwasów z grupy AHA, czyli alfa-hydroksykwasów. Jakie ma właściwości? Kto i w jakich sytuacjach powinien go stosować? Czy kwas glikolowy może być używany przy każdym rodzaju cery? Kwas glikolowy – co to? Kwas glikolowy (HO-CH2-COOH) to jeden z alfa-hydroksykwasów, czyli popularnych kwasów AHA. Występuje naturalnie w soku z trzciny cukrowej i z niego właśnie jest pozyskiwany. Ma bardzo małe cząsteczki, które łatwo rozpuszczają się w wodzie i dzięki temu szybko przenikają do warstwy podstawnej naskórka. Jego spektrum działania jest bardzo szerokie, a głębokość i rozległość działania uzależniona jest od stężenia, czasu aplikacji i rodzaju cery[1]. Substancja ta występuje w następujących stężeniach: 5%-15% – nawilża i...

Czytaj dalej