Ekstrakt w wąkrotki azjatyckiej – jak działa na skórę?

zdjęcie przedstawiające wąkrotę azjatycką w naturalnych warunkach

Dlaczego warto szukać kosmetyków z wąkrotką azjatycką?

Wąkrotka azjatycka ma długą historię jako roślina lecznicza. Coraz częściej spotykamy ją także jako składnik kosmetyków, po który chętnie sięgają producenci. Co takiego w niej zainteresowało przemysł kosmetyczny? 

Wąkrotka azjatycka (gotu kola) – co to za roślina?

Wąkrotka azjatycka, częściej wąkrota azjatycka (łac. Centella asiatica L.), znana również jako gotu kola, rośnie naturalnie w tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata, głównie w Azji (stąd nazwa), ale też w Australii, Afryce czy Ameryce Południowej i Środkowej. Nazywana bywa rośliną długowieczności, a ekstrakt z niej zawiera wiele składników, które sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany nie tylko w medycynie, ale też w przemyśle kosmetycznym.

Co zawiera ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej?

W składzie ekstraktu z wąkrotki azjatyckiej znajdują się m.in.:

  • witaminy A, C i E, które działają antyoksydacyjnie, a także witamina K, która działa przeciwkrwotocznie i zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, w przypadku skóry zmniejsza rumień i zaczerwienienia, 
  • flawonoidy (głównie kwercetyna, ale też rutyna i kwas kawowy), które mają silne właściwości antyoksydacyjne, a także wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu, 
  • madekasozyd oraz azjatykozyd (obecne tylko w tej roślinie) – saponiny triterpenowe, które pobudzają fibroblasty do produkcji włókien kolagenu i elastyny, ponadto działają silnie przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przyspieszają gojenie się ran. 

Wąkrotka azjatycka właściwości

Wyjątkowy skład tej rośliny powoduje, że jest ona od tysięcy lat stosowana w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, np. w Indiach i na Sri Lance. Używana jest, aby przyspieszyć gojenie się drobnych ran, pęknięć, zadrapań, ale także w poważniejszych sytuacjach – w przypadku ran operacyjnych, poparzeń, owrzodzeń żylakowych. 

Wykorzystywana jest również jako środek przeciwzapalny, zwłaszcza w przypadku egzem, a także jako środek łagodzący ukąszenia owadów i niewielki świąd. Znane i udokumentowane jest również pozytywne działanie wąkrotki azjatyckiej na choroby układu krążenia czy nerwowego.

Wymienione wyżej właściwości – oraz obecność witamin, flawonoidów, madekasozydu i azjatykozydu – sprawiają, że jest ona cennym składnikiem kosmetyków do cery problematycznej, ale też produktów przeciwstarzeniowych.

Jak wąkrotka azjatycka działa na skórę?

Wąkrota azjatycka stymuluje produkcję kolagenu i elastyny w skórze, zapobiegając utracie jędrności i pomagając utrzymać elastyczność. Jednocześnie działa antyoksydacyjnie i odżywia naszą cerę. Ponadto łagodzi stany zapalne, w szczególności w przebiegu schorzeń, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca, a także wspomaga proces gojenia się skóry, szczególnie w przypadku ran, blizn i uszkodzeń. Dodatkowo ekstrakt z gotu koli wzmacnia naczynia krwionośne, zatem pozytywnie wpływa na skórę ze skłonnościami do pękania naczyń krwionośnych.

Kto powinien stosować ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej?

Należy podkreślić, że ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej może być stosowany doustnie i zewnętrznie. W tym artykule opisujemy tylko działanie zewnętrzne tego ekstraktu, a więc wskazania i przeciwwskazania mogą być inne niż w przypadku doustnego stosowania tej substancji. 

Ze względu na swoje właściwości wąkrotka azjatycka w kosmetykach polecana jest osobom borykającym się z niedoskonałościami i problemami skórnymi, takimi jak trądzik, egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Po kosmetyki z tym wyciągiem powinny sięgnąć osoby z cerą naczyniową. Krem z wąkrotką azjatycką świetnie sprawdzi się zarówno u osób, u których dopiero pojawiły się pierwsze oznaki starzenia, jak i osób z cerą dojrzałą.

Kto nie powinien stosować gotu koli?

Ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej jest bezpieczny dla skóry i nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Niemniej ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

9 komentarzy
8 kwietnia 2016

Q W są o.

8 kwietnia 2016

Długo szukałam swojego numeru jeden. W końcu chyba znalazłam – nasz polski Pierre Rene w najjaśniejszym odcieniu. Cena śmiesznie niska, podkład spokojnie wytrzymuje kilka godzin, świetnie kryje. Nie używam go codziennie, rozglądam się za kremem tonującym o dobrym składzie na co dzień.

11 kwietnia 2016

Ja z fajnym składem znalazłam tylko takie, których cena zabija, niestety… Bardzo chciałabym kiedyś taki zrobić, ale z naszymi wymaganiami, to nie będzie proste 😀

8 kwietnia 2016

Max factor – Facefinity Compact Make-up odcień natural i na wykończenie puder sypki również Max Factor. Baza pod Compact to oczywiście krem ultranawilżający Resibo – w takim zestawie makijaż na mojej problematycznej cerze utrzymuje się cały dzień ☺

11 kwietnia 2016

Super! W kompakcie, to bardzo chętnie przetestuję 🙂

8 kwietnia 2016

A ja ostatnio odkryłam EveryDay Minerals. Również podkład mineralny oczywiście na krem nawilżający rewelacja. I cena ok. 60 zł a wystarcza na dosyć długo.

11 kwietnia 2016

a gdzie są dostępne?

10 kwietnia 2016

Przetestowalam i mam każdy z w/w podkładów. Też uwielbiam EL Double Wear ale znalazłam tani zamiennik na dzień, który spokojnie przetrwa 10 godzin. Mowa o loreal infalible matte. Odcień 11 najlepszy dla jasnej cery. Kiedyś lata używałam tylko EL lub colorstaya ale cera bywała kapryśna. Teraz mam wreszcie 2 razy lżejszy odpowiednik, który fenomenalnie wygląda nałożony gąbka a przy okazji kosztuje nie 170 a 60 zł

11 kwietnia 2016

wow! dzięki za informację, sprawdzimy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *