микрозайм на карту Powrót

Mirt cytrynowy w kosmetologii: jak on działa na skórę?

kwitnace biale kwiaty mirtu cytrynowego

Mirt cytrynowy w kosmetyce. Jakie ma działanie?

Mirt cytrynowy to roślina o właściwościach korzystnych dla całego naszego organizmu. Ekstrakt z niej wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wpływa także bardzo pozytywnie na niektóre wymagające rodzaje cery. To również doskonała przyprawa, stosowana w kuchniach całego świata.

Mirt cytrynowy – co to za roślina?

Mirt cytrynowy to drzewo, które w warunkach naturalnych rośnie w północno-wschodniej Australii. Liście mają przyjemny, cytrynowy zapach, tak silny, że mirt uważany jest za „króla ziół cytrynowych”, i są od wieków używane jako przyprawa w kuchni. Destyluje się też z nich olejek eteryczny o słodkim, cytrynowym zapachu (silniejszym od zapachu cytryny), który jest jednocześnie przyprawą i suplementem diety. W kuchni stosuje się go do aromatyzowania potraw, np. różnego rodzaju sosów, lodów, ciast. Co ważne, olejek jest tak silny, że dodaje się tylko jedną jego kroplę – inaczej można zniszczyć smak całej potrawy.

Mirt cytrynowy – właściwości zdrowotne

Olejek z liści mirtu cytrynowego wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest środkiem stosowanym w dolegliwościach układu oddechowego i jest w tym skuteczniejszy od bardziej znanego olejku eukaliptusowego. Ponadto działa na człowieka relaksująco, rozładowuje emocje i napięcie, a także wspomaga zasypianie i sen.

Mirt cytrynowy – zastosowanie w kosmetologii

Ze względu na swoje właściwości ekstrakt z mirtu cytrynowego jest składnikiem kosmetyków mających działanie przeciwbakteryjne, ściągające i łagodzące podrażnienia. Jest więc stosowany bardzo często w produktach do cery trądzikowej, a także tłustej i dojrzałej. Bywa również składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów, a z powodu jego orzeźwiającego zapachu i smaku znajdziemy go również w preparatach do higieny jamy ustnej (pastach do zębów i płynach do płukania).

Jak mirt cytrynowy działa na naszą skórę?

Mirt cytrynowy to nieocenione źródło witaminy E, jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Jego pozytywne działanie na skórę jest wielofunkcyjne. Z jednej strony przywraca jej naturalną równowagę – redukuje tłustość, zapobiega utlenianiu sebum i powstawaniu stanów zapalnych. Z drugiej – hamuje rozwój wolnych rodników, działa antybakteryjnie i antygrzybicznie, poprawiając ogólny stan skóry. Ponadto działa ściągająco, łagodzi podrażnienia i zwęża pory. Doskonale sprawdza się więc w pielęgnacji skóry dojrzałej, tłustej czy trądzikowej.

Kto powinien sięgnąć po kosmetyki zawierające mirt cytrynowy?

Produktów zawierających ekstrakt z mirtu cytrynowego powinny szukać osoby mające cerę tłustą i ze skłonnościami do niedoskonałości – m.in. trądzikową. Ze względu na jego działanie antyoksydacyjne, jest to także składnik, którego powinny w kosmetykach poszukiwać osoby z cerą dojrzałą, wymagającą silniejszego wsparcia w niwelowaniu procesów starzenia, czy potrzebującą rozjaśnienia i poprawy ogólnego wyglądu.

Mirt cytrynowy jest pro składnikiem w kremie nawilżająco-regulującym TEAM SUNSCREEN LIGHT, przeznaczonym do pielęgnacji i ochrony przeciwsłonecznej cery dojrzałej, a także tłustej i trądzikowej. Krem nie tylko chroni przed promieniowaniem UVA i UVB, ale też nawilża oraz przywraca skórze odpowiednią równowagę.

Anita

Anita Odachowska Zakochana w Resibo i naturalnej pielęgnacji, ciekawa świata, szanująca przyrodę i doceniająca siłę roślinnych składników, w ciągłym dążeniu do co najmniej less waste.