Olej z kamelii na włosy i skórę. Jakie ma on właściwości?

twarz kobiety zbliżenie rozświetlona z kropkami kremu rozświetlającego

Dlaczego warto włączyć olej z kamelii do pielęgnacji?

Olej z kamelii to rzadko wykorzystywany w kosmetykach surowiec. Częściej spotkamy go w czystej postaci, niż jako składnik kremu. Niezależnie od tego, czy stosowany jest samodzielnie, czy w kosmetyku, ma dobroczynne działanie zarówno na skórę, jak i włosy.

Olej z kamelii – co to za substancja?

Olej z kamelii jest pozyskiwany z nasion kamelii olejodajnej (Camellia Oleifera), jednego z gatunków krzewów herbacianych. Bywa mylony z olejem tsubaki, który również jest tłoczony z nasion rośliny z tego samego gatunku, tyle że z kamelii japońskiej (Camellia Japonica). Oprócz tych dwóch w kosmetyce stosowany jest jeszcze jeden – olej z nasion trzeciego gatunku kamelii Kissi (Camellia Kissi). Wszystkie bardzo dobrze działają na skórę i włosy, jednak pochodzą z nasion różnego rodzaju krzewów, przez co różnią się swoimi właściwościami.

Jedno jest pewne. Wszystkie wymienione oleje zawierają kwasy tłuszczowe NNKT, takie jak:

·      kwas oleinowy (średnio 86%), 

·      kwas palmitynowy (średnio 7,5%), 

·      kwas linolowy (średnio 4%), 

·      kwas stearynowy (średnio 2%),

·      kwas arachidowy (średnio 0,5%). 

Ponadto oleje kameliowe są bogate w witaminy A, B, C, D i E oraz polifenole. Każdy z nich zawiera kamelioferynę A, składnik o udowodnionym działaniu przeciwstarzeniowym.

Jakie właściwości ma olej z kamelii?

Olej kameliowy jest lekki, nietłusty, a ze względu na dużą zawartość kwasu oleinowego, wykazuje silne powinowactwo do skóry. To sprawia, że bardzo dobrze i głęboko się wchłania, a co za tym idzie – jego działanie jest znacznie skuteczniejsze niż w przypadku wielu innych olejów. 

Najcenniejszą właściwością oleju z kamelii jest skuteczne spowalnianie procesów starzenia się skóry. Dzieje się to poprzez stymulowanie produkcji kolagenu oraz hamowanie jego rozkładu. Dzięki temu, przy regularnym stosowaniu tego oleju, skóra staje się wyraźnie młodsza, bardziej napięta i jędrna.

Ponadto olej kameliowy wykazuje następujące właściwości:

·      poprawia nawilżenie skóry,

·      chroni przed przeznaskórkową utratą wody,

·      poprawia kondycję skóry poprzez dostarczanie jej witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych,

·      łagodzi podrażnienia i stany zapalne,

·      redukuje zaczerwienienia,

·      chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,

·      nawilża włosy, domykając ich łuski i wygładzając,

·      wzmacnia i przyspiesza regenerację,

·      zapobiega puszeniu i elektryzowaniu,

·      zmniejsza łamliwość włosów i zapobiega ich wypadaniu,

·      dodaje włosom blasku i zmiękcza je,

·      zapobiega podrażnieniom skóry głowy i powstawaniu łupieżu.

Jak stosować olej z kamelii w pielęgnacji?

Olej z kamelii można stosować w czystej, nierafinowanej postaci, aplikując bezpośrednio na skórę. Można również poszukać produktów, które go zawierają – wówczas jego działanie jest uzupełniane i wzbogacane przez inne składniki. Olej sprawdzi się w pielęgnacji skóry twarzy i ciała, a także włosów.

Olej z kamelii do twarzy i ciała

Opisane wyżej właściwości oleju kameliowego sprawiają, że jest świetnym kosmetykiem do pielęgnacji zarówno twarzy, jak i całego ciała. Ze względu na lekką, nietłustą konsystencję można go aplikować bezpośrednio na skórę lub mieszać z ulubionym kremem czy balsamem do ciała. Świetnie nadaje się do masażu. Warto też poszukać gotowych kosmetyków. Wśród nich są nie tylko kremy czy balsamy, ale też błyskawicznie regenerujące peelingi do twarzy, np. ekspresowy peeling rozświetlający Ready to Glow.

Olej z kamelii na włosy, rzęsy, paznokcie

Olej kameliowy jest lekki, zawiera mnóstwo składników odżywczych i odbudowujących, przez co wspomaga regenerację włosów, a także zmiękcza je i dodaje im blasku. Ważną jego zaletą jest to, że redukuje puszenie się i ułatwia rozczesywanie włosów. Ponadto silnie nawilża. W przypadku włosów możemy go stosować zarówno do olejowania, jak też jako serum na końcówki. Świetnie sprawdzi się także jako kosmetyk do pielęgnacji rzęs i paznokci.

Czy każdy może stosować olej z kamelii?

Ze względu na swoją lekką konsystencję i powinowactwo do skóry, olej z kamelii może być stosowany przy każdym rodzaju cery (zarówno tłusta, mieszana i sucha, jak i alergiczna, wrażliwa i trądzikowa). Najbardziej jednak jest polecany osobom z cerą dojrzałą.

Share on facebook
Udostępnij
Share on pinterest
Przypnij
Share on twitter
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?