Olej z pestek dyni w pielęgnacji. Jak go prawidłowo stosować?

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni – wielofunkcyjny kosmetyk

Pestki dyni, podobnie jak samo warzywo, są cennym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych. Z wysuszonych nasion tłoczy się olej, nazywany czasem także ekstraktem, który znajduje szerokie zastosowanie, także w przemyśle kosmetycznym. 

Co zawiera olej z pestek dyni?

W składzie ekstraktu z nasion dyni znajdziemy od 70 do 80% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie linolowego i oleinowego, a także kwas palmitynowy oraz inne kwasy tłuszczowe. Ponadto pestki z dyni i tłoczony z nich olej zawierają witaminy A, C, E, D oraz z grupy B (B1, B2 i B6); są także bogate w beta-karoten oraz cynk, magnez, potas oraz selen. Nie brakuje w nim także substancji odżywczych, m.in. fitosteroli i skwalenu.

Olej z pestek dyni – jakie ma właściwości lecznicze?

Dzięki obecnym w jego składzie fitosterolom, olej z nasion dyni poprawia profil lipidowy, skutecznie obniżając poziom cholesterolu całkowitego, w tym jego „złej” frakcji, czyli LDL. To sprawia, że wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego, m.in. zapobiega powstawaniu wrzodów, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o charakterze neurodegeneracyjnym, np. choroby Alzheimera, Parkinsona. Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki i działa antynowotworowo (istnieje wiele badań na temat jego wpływu na zapobieganie nowotworowi prostaty). 

Ponadto olej z pestek dyni ma działanie przeciwpasożytnicze i chętnie jest wykorzystywany w profilaktyce chorób tzw. dietozależnych.

Jak stosować ekstrakt z nasion dyni?

Jeśli chcemy wzbogacić naszą dietę o ten zdrowy olej, pamiętajmy, aby stosować go wyłącznie na zimno, gdyż wysoka temperatura niszczy zawarte w nim substancje. Możemy go dodawać do sałatek (ma ciekawy, orzechowy smak i zapach), a także jako dodatek do pieczywa, białego sera czy warzyw, a nawet do słodkich deserów. Warto zapamiętać, że musi być przechowywany w temperaturze poniżej 20 stopni w pomieszczeniu suchym i ciemnym.

Olej z nasion dyni to również doskonały kosmetyk. Na skórę działa nawilżająco i regenerująco, także w przypadku ran i blizn, w tym rozstępów. Ponadto poprawia napięcie skóry i spłyca zmarszczki. Świetnie łagodzi podrażnienia i wspomaga walkę z trądzikiem.

Olej z pestek dyni na twarz

Stosowany na twarz ekstrakt z nasion dyni to doskonały, domowy sposób na walkę z przesuszeniami, przebarwieniami i zmarszczkami. Ma działanie antyoksydacyjne, poprawia nawilżenie i napięcie skóry, stymuluje produkcję kolagenu, regenerując skórę i wygładza zmarszczki. To świetny produkt do cery trądzikowej, ponieważ reguluje wydzielanie sebum, a jednocześnie łagodzi i koi podrażnienia. 

Olej z nasion dyni na ciało

Znaną i chętnie wykorzystywaną cechą oleju z pestek dyni jest jego skuteczność w walce z cellulitem, a także bliznami, w tym z rozstępami. Można go też aplikować na ciało po prostu w celu jego nawilżenia i zmiękczenia. Pamiętajmy tylko, że ma ciemną, intensywną barwę, przez co może barwić skórę lub ubrania. Dlatego przed nałożeniem zmieszajmy go z innym, jasnym olejem lub wodą albo – jeszcze lepiej – hydrolatem. 

Olej z pestek dyni na włosy

Ekstrakt z pestek dyni jest też dobrym produktem do olejowania włosów, szczególnie wysokoporowatych i zniszczonych. Olej z nasion dyni odżywia, wygładza i regeneruje pasma, a ponadto chroni włosy przed działaniem czynników zewnętrznych. Regularne wcieranie go we włosy sprawia, że stają się mniej łamliwe, bardziej elastyczne i mocno nawilżone.

Czy można dodawać olej z pestek dyni do kosmetyków?

Zdecydowanie tak i warto to robić. Możemy dodać go do kremu czy balsamu do ciała jako tzw. booster. Warto też sięgnąć po gotowe kosmetyki naturalne, które zawierają ekstrakt z pestek dyni. Znajdziemy go nie tylko w produktach gęstych, takich jak kremy, ale też na przykład w tonikach nawilżających do twarzy. Właściwości nawilżające, regenerujące i łagodzące tego oleju powodują, że producenci chętnie dodają go także do kremów przeznaczonych do pielęgnacji bardzo delikatnej skóry, np. pod oczami.

Olej z pestek dyni – kto nie może go stosować?

Ekstrakt z nasion dyni polecany jest właściwie dla każdego. Sprawdzi się zarówno w pielęgnacji cery dojrzałej, jak i młodej, przesuszonej i tłustej, w tym trądzikowej, naczynkowej i wrażliwej, a nawet przy łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry.

Warto jednak zapamiętać, że olej ten ma wysoką zawartość kwasów omega-6, przez co powinny go raczej unikać kobiety w ciąży, ponieważ wysoka podaż tych kwasów może mieć wpływ na masę i skład ciała płodu. 

Mimo jego kojących właściwości, w przypadku cery trądzikowej należy zachować ostrożność, stosując olej z pestek dyni na skórę z uszkodzeniami, np. drobnymi rankami, zmianami zapalnymi, ponieważ może to prowadzić do nasilenia tych objawów.

Share on facebook
Udostępnij
Share on pinterest
Przypnij
Share on twitter
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?