Podobno jemy oczami. Nawet przeciętny w smaku posiłek podany w formie wyszukanej wizualnie kompozycji zjemy z większą ochotą, niż najbardziej odżywczą i smakowitą potrawę o wyglądzie nijakiej brei. Natura również dba o to, abyśmy z ochotą sięgali po różnorodne smaki i kusi nas warzywami i owocami nie tylko o soczystych smakach i aromatach, ale przyciągających oko barwach. Za barwy te odpowiedzialne są substancje, które również mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jeśli więc chcemy zapewnić sobie wszystkie niezbędne nam składniki odżywcze, powinniśmy zadbać, by na naszym talerzu pojawiły się wszystkie kolory, jakie ma do zaoferowania natura.
Zielony
To przede wszystkim warzywa liściaste: szpinak, sałaty, jarmuż, ale też awokado, kiwi, ogórek czy groszek. Za zieloną barwę odpowiada chlorofil, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu wiążąc toksyny. Takie owoce i warzywa zawierają sporo witaminy C, potasu, witaminy K i kwasu foliowego. Obniżają ciśnienie krwi, a dzięki zawartości luteiny, wpływają pozytywnie na wzrok. W naszych kosmetykach wyciąg z awokado, potocznie nazywany jest olejem 7 witamin (A, B, D, E, H, K, PP), znajdziesz w olejku do demakijażu. Jego zadanie to wzmacnianie bariery lipidowej skóry, nawilżanie i ochrona przez negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.
Czerwony
Pomidor, truskawka czy papryka swoją barwę zawdzięczają likopenowi (czerwonopomarańczowy), a rzodkiewka, burak, malina czy żurawina – antocyjanom (czerwień w odcieniach bordo i fioletu). Spożywanie warzyw i owoców w tych kolorach działa przeciwnowotworowo i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Likopen pozytywnie wpływa również na układ krążenia. Wyciągu z czerwonego pomidora szukaj w kremie odżywczym. W kosmetyce znany jako Lyco-sol, zawiera likopen, który jest dwa razy silniejszy od beta-karotenu. Dzięki temu ze zdwojoną siłą chroni skórę twarzy przed negatywnym działaniem zanieczyszczenia środowiska. Opóźnia także szkodliwy wpływ promieni UV, poprawia elastyczność skóry i redukuje zmarszczki.
Granat, czarny, fiolet, niebieski
Jagody, bakłażan, jeżyny, porzeczki czy borówki również mają spore ilości antocyjanów, które zmniejszają ryzyko zawałów i są silnym antyoksydantem. Im ciemniejsza barwa, tym większa zawartość tej prozdrowotnej substancji.
Pomarańczowy, żółty
Marchew, ananas, dynia czy pomarańcza swój słoneczny kolor otrzymują przez zawartość karotenoidów. Należą one do naturalnych przeciwutleniaczy i prekursorów witaminy A, tym samym będąc głównym źródłem tej witaminy w pożywieniu. Witamina A wspiera nasz system odpornościowy, odpowiedzialna jest też za prawidłowy wygląd naszej skóry i kondycję naszego wzroku. Ekstrakt z nasion dyni znajdziesz w naszym toniku – mgiełce nawilżającej oraz w kremie odżywczym. Składnik ten wyjątkowo szybko i skutecznie łagodzi podrażnienia, działa kojąco na wrażliwą skórę i pomaga przywrócić jej zdrowy wygląd.
Biały
Czosnek, cebula, kalafior, kokos, pieczarki czy banany – część z nich zawiera alicynę, która działa przeciwzapalnie i wspiera układ odpornościowy. Ponadto działają silnie detoksykująco, szczególnie na układ moczowy (pietruszka), i wzmacniają układ kostny. Kokosowo pachnie nasz odżywczy balsam do ciała. To efekt zastosowania oleju monoi, który jest tzw. maceratem, czyli efektem moczenia kwiatów gardenii kokosa w bazie zimnotłoczonego oleju kokosowego.
Jak widać, z dobrodziejstw natury możemy korzystać również dbając o naszą skórę. Czego chcieć więcej? 🙂