Ekstrakt z nagietka w kosmetyce. Kto powinien go stosować?

ekstrakt z nagietka

Lecznicze właściwości nagietka lekarskiego. Kiedy stosować wyciąg z tej rośliny?

Ekstrakt z nagietka lekarskiego jest znany w ziołolecznictwie od czasów starożytnych. W medycynie wykorzystywane są jego właściwości przeciwzapalne i łagodzące, w szczególności w schorzeniach i problemach skórnych. Z tego samego powodu wyciąg z nagietka jest też w cenionym składnikiem kosmetycznym. 

Nagietek lekarski – co to za kwiat?

Nagietek lekarski to roślina z rodziny astrowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, jednak obecnie występuje powszechnie niemal na całym globie. To ładny kwiat o charakterystycznych pomarańczowych kwiatach. Łacińska nazwa nagietka Calendula officinalis pochodzi od… słowa kalendarz (calendula). To dlatego, że jego płatki rozchylają się rano i zamykają wieczorem, tak jakby roślina liczyła dni. 

To właśnie kwiaty – płatki i koszyczki – nagietka są surowcem farmaceutycznym i kosmetycznym. Zbiera się je, gdy zakwitną, a następnie suszy naturalnie lub w specjalnych suszarniach. Zawierają one dużo saponin triterpenowych (3-10%) i flawonoidów (0,3-1,5%). Saponiny to związki chemiczne z grupy glikozydów, wytwarzane naturalnie przez wiele roślin, także wodnych (np. algi). Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa sapo, czyli mydło, bo w kontakcie z wodą pienią się. Saponiny triterpenowe działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.

Z kolei flawonoidy to obecne w wielu roślinach fitozwiązki o bardzo szerokich właściwościach. Flawonoidy wykazują działanie m.in.: 

·      przeciwutleniające – skutecznie walczą z wolnymi rodnikami,

·      przeciwzapalne i przeciwalergiczne (m.in. kwercetyna, w którą bogaty jest wyciąg z nagietka),

·      antywirusowe,

·      antynowotworowe,

·      przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe.

Ponadto ekstrakt z nagietka zawiera m.in. fitosterole (β-sitosterol, kampesterol), karotenoidy (w tym likopen), kumaryny (skopoletyna, umbeliferon, eskuletyna) oraz polisacharydy.

Jakie właściwości lecznicze ma wyciąg z nagietka lekarskiego?

Ekstrakt z nagietka lekarskiego działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, antywolnorodnikowo i przyspiesza gojenie się ran. Dlatego jest częstym składnikiem leków na stany zapalne skóry, trudno gojące się rany, wrzody, żylaki itp. Ponadto, stosowany wewnętrznie, ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, przez co jest stosowany w preparatach wspomagających leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytów żołądka i jelit oraz w chorobach pęcherzyka żółciowego

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wyciąg z nagietka jest też polecany w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła.

Wyciąg z nagietka lekarskiego w kosmetyce 

Ekstrakt z nagietka jest również chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające wspomaga naturalne procesy regeneracji skóry, ponadto zmiękcza ją i wygładza. Dzięki działaniu odbudowującemu, wyciąg z tego kwiatu świetnie sprawdza się w peelingach, np. Sweet Spot – regenerującym peelingu do ust o świeżym zapachu arbuza, który znajdziemy też w wersji malina i czekolada.

Wyciąg z nagietka doskonale nawilża i zmiękcza skórę, koi i łagodzi podrażnienia, w tym oparzenia słoneczne, i sam w sobie jest bardzo łagodny dla skóry, dlatego polecany jest także osobom z cerą suchą, łuszczącą się, wrażliwą, skłonną do podrażnień i alergiczną. Znajdziemy go m.in. w kosmetykach dla dzieci i niemowląt, dla osób z atopowym zapaleniem skóry czy produktach do higieny intymnej. To chętnie stosowany składnik łagodzących i nawilżających oraz kojących łagodzących podrażnienia i oparzenia słoneczne balsamów do ciała.

Składnik ten działa nie tylko przeciwzapalnie i antybakteryjnie, ale też ściągająco. Ponadto wspomaga regulowanie wydzielania sebum. Dlatego znajduje zastosowanie także w kosmetykach do cery trądzikowej.

Wyciąg z nagietka lekarskiego, ze względu na dużą zawartość saponin, jest także częstym składnikiem naturalnych mydeł i produktów myjących. Chętnie sięgają po niego także producenci kosmetyków do włosów – świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów i suchych, i przetłuszczających się, a także ze skłonnością do łupieżu. 

Kto powinien stosować kosmetyki z ekstraktem z nagietka?

Po kosmetyki zawierające wyciąg z nagietka powinny sięgnąć osoby z cerą dojrzałą, wymagającą intensywnej regeneracji i nawilżenia. Ponadto, jest to składnik polecany osobom borykającym się z wszelkimi problemami cery suchej, wrażliwej, atopowej i alergicznej, takimi jak podrażnienia, łuszczenie się, stany zapalne. 

Na kosmetyki z ekstraktem z nagietka powinny zwrócić uwagę osoby z cerą trądzikową, bowiem ten składnik doskonale reguluje wydzielanie sebum, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Do tego koi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran.

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

9 komentarzy
8 kwietnia 2016

Q W są o.

8 kwietnia 2016

Długo szukałam swojego numeru jeden. W końcu chyba znalazłam – nasz polski Pierre Rene w najjaśniejszym odcieniu. Cena śmiesznie niska, podkład spokojnie wytrzymuje kilka godzin, świetnie kryje. Nie używam go codziennie, rozglądam się za kremem tonującym o dobrym składzie na co dzień.

11 kwietnia 2016

Ja z fajnym składem znalazłam tylko takie, których cena zabija, niestety… Bardzo chciałabym kiedyś taki zrobić, ale z naszymi wymaganiami, to nie będzie proste 😀

8 kwietnia 2016

Max factor – Facefinity Compact Make-up odcień natural i na wykończenie puder sypki również Max Factor. Baza pod Compact to oczywiście krem ultranawilżający Resibo – w takim zestawie makijaż na mojej problematycznej cerze utrzymuje się cały dzień ☺

11 kwietnia 2016

Super! W kompakcie, to bardzo chętnie przetestuję 🙂

8 kwietnia 2016

A ja ostatnio odkryłam EveryDay Minerals. Również podkład mineralny oczywiście na krem nawilżający rewelacja. I cena ok. 60 zł a wystarcza na dosyć długo.

11 kwietnia 2016

a gdzie są dostępne?

10 kwietnia 2016

Przetestowalam i mam każdy z w/w podkładów. Też uwielbiam EL Double Wear ale znalazłam tani zamiennik na dzień, który spokojnie przetrwa 10 godzin. Mowa o loreal infalible matte. Odcień 11 najlepszy dla jasnej cery. Kiedyś lata używałam tylko EL lub colorstaya ale cera bywała kapryśna. Teraz mam wreszcie 2 razy lżejszy odpowiednik, który fenomenalnie wygląda nałożony gąbka a przy okazji kosztuje nie 170 a 60 zł

11 kwietnia 2016

wow! dzięki za informację, sprawdzimy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *