Twardy orzech do zgryzienia

Powoli kończy się sezon na orzechy włoskie. Warto teraz zaopatrzyć się w odpowiedni zapas, zanim przedświąteczna gorączka zakupowa wywinduje ceny. Bo chociaż orzechy najbardziej kojarzą się ze świątecznymi wypiekami, to jednak spożywanie ich na co dzień, także w wersji wytrawnej, powinno stać się naszym zdrowym rytuałem. Tym bardziej że

połączenie cukrów i tłuszczów (orzechów), jakie znamy z ciast i deserów, przynosić nam będzie więcej szkody niż pożytku.

Orzech włoski jest rośliną występującą naturalnie na południu Azji i Europy. Od starożytności znane są właściwości lecznicze tego drzewa. W ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście (napar), łupiny i młode owoce (nalewki, olej), zbierane w naszym klimacie do czerwca. Produkty te stosuje się przede wszystkim w leczeniu niestrawności (biegunka), mają bowiem silne działanie antybakteryjne. W wielu domach orzechówki używa się „na lepsze trawienie”, co jest słusznym wyborem, działa bowiem odtruwająco, a nawet zwalcza pasożyty układu pokarmowego.

Same owoce kojarzone są, ze względu na swój charakterystyczny wygląd, z dobroczynnym działaniem na mózg

i rzeczywiście, zawarte w nim kwasy tłuszczowe, miedź, mangan, fosfor, żelazo, wapń i cynk wpływają dodatnio na pracę naszego umysłu. Natomiast barwniki zawarte w łupinach orzecha wykorzystywane są w kosmetologii do produkcji naturalnych samoopalaczy.

Ja polecam dodawać orzechy włoskie do sałatek. Nawet zwykłe tradycyjne obiadowe buraczki nabiorą zupełnie odmiennego charakteru, gdy dodamy do nich kilka pokruszonych orzechów. Jeśli robicie różne pasty warzywne na chleb, również śmiało możecie wzbogacać je tym dodatkiem. Pamiętajmy, by przed spożyciem, podobnie jak strączki,  moczyć orzechy 6-8 godzin. Uwolni to z nich inhibitory enzymatyczne, które pobudzają roślinę do kiełkowania, a tym samym pożywienie to stanie się lekkostrawne i nabiorą nowego, interesującego smaku.

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

10 komentarzy
7 lipca 2017

Przecież na zdjęciu widać ze udo z rozstepami to dwie różne osoby. …

29 września 2017

A niby po czym to stwierdziłaś? Ręczę za to, że nigdy nie posunęlibyśmy się do oszukiwania co do efektów po zastosowaniu naszych produktów! Zdjęcia są autentyczne, tak jak historia tu opisana…

10 marca 2019

Czy balsamu wyszczuplającego można używać w ciąży?

6 grudnia 2019

mnie zastanawia to jak to jest z tym kosmetykiem bo jednak z jednej strony naturalny i składowo całkiem ok a na drugim miejscu coś co może powodować zmiany trądzikowe (u mnie akurat to było do zauważenia w miejscach gdzie się nim smarowałam – brzuch). Niestety dla mnie dość nietrafiony zakup a w tej cenie lub lekko wyższej można znaleźć perełki..

16 grudnia 2019

U Pani pojawiały się krosty? To jest możliwe? Coś jest tam takiego co by mogło uczulać bo się nie orientuję.

18 grudnia 2019

no na to wychodzi że jest możliwe 😉 u mnie tak wyszło może u kogoś też sie tak stało.. nie wiem. w każdym razie nie mam zamiaru ponownie się przekonywać czy znowu coś się pojawi jak bym wróciła. przeszłam od tego czasu przez jeszcze kilka kremów i trafiłam na swój. każdy kosmetyk pasuje często do innej skóry ale o tyle teraz czuje się lepiej że mam w 100 proc. naturalny krem.. serum.. nie wiem. konsystencji to kremowej to on nie ma..

2 stycznia 2020

no to nie jestem sama. tez mialam resibo a szybko przeskoczylam na vialise. tez jest naturalny i widze ze coraz czesciej sie takie rzeczy wybiera <3 serducho sie raduje!

3 Trackbacks:

[…] swojego produktu! A wyniki okazały się bardzo obiecujące – możecie je przeczytać TU. Czy straciłam jakieś cm w obwodzie po kuracji tym kosmetykiem? Wszystkich zainteresowanych […]

[…] dziewczyny pokazały nam swoje efekty po miesiącu i… nie wierzyliśmy własnym oczom. Całą prawdę o balsamie wyszczuplającym opisała nie tak dawno na blogu Ewelina, właścicielka marki. A ja dzisiaj opowiem Wam inną […]

[…] Paulina Ruta Kc o Cała prawda o balsamie wyszczuplającym […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *