Ulotność chwili

Lato w pełni, a w raz z nim prawdziwy urodzaj sezonowych warzyw. To najlepszy moment, aby wprowadzić zdrowe przyzwyczajenia do swojej diety. Ceny warzyw i owoców są niewielkie, a ich świeżość, soczystość i intensywność smaku kuszą na straganach. Ponadto temperatura za oknem sprzyja jedzeniu surowych i lekkostrawnych produktów. W mojej kuchni od miesiąca królują owoce w odcieniach od czerwieni do fioletu.

Dzień zaczynam od shake’a, którego podstawą są banan i mleko migdałowe. Pozostałe składniki zmieniają się zależnie od repertuaru dostępnego w osiedlowym warzywniaku – truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny, jagody, borówki… Owoce jagodowe to jedne z najsilniejszych antyoksydantów.

Ale prawdziwą gwiazdą mojej kuchni jest duet cukinii i pomidorów. Ta pierwsza zdobyła moje serce głównie z powodu swojej smakowej neutralności i plastycznej konsystencji. Pomidor natomiast odwrotnie – zachwyca intensywnym smakiem i wyrazistością. Oto kilka przepisów na proste dania z tych składników, a właściwie inspiracje do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Szybki, treściwy obiad

garść kaszy (moim faworytem jest owsiana – ze względu na błyskawiczność przygotowania)

cukinia

pomidor

pestki słonecznika

natka pietruszki

odrobina oleju (rydzowy, oliwa)

Kaszę gotujemy. Cukinię kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż zmięknie. Pomidory kroimy na dość duże kawałki, zalewamy oliwą z ulubionymi przyprawami. Natkę pietruszki siekamy. Gdy kasza jest gotowa, mieszamy wszystko, dodajemy prażony słonecznik. Można podawać na zimno.

Cukiniowa lasagne

W podstawowej wersji jest to przepis kuchni raw, czyli wszystkie składniki powinny być surowe. Dla mnie jednak najciekawszym elementem jest “makaron” z cukinii, który można wykorzystać zamiennie z pszennym makaronem we wszystkich zapiekankach i wariacjach lasagne’owych.

Potrzebujemy dorodnej cukinii i łopatki do krojenia sera. Za jej pomocą kroimy cukinię na długie płaty. Pomiędzy piętrami takiego makaronu możemy umieścić pesto, mielone oliwki, sos pomidorowy lub inne warzywa. Całość możemy serwować na surowo lub podgrzać w piekarniku.

Gazpacho

pomidory

cebula

papryka

oliwa

czosnek

Południowa wersja chłodnika, czyli hiszpańskie gazpacho jest ekspresową zupą, która idealnie sprawdza się w upalne dni. Jej podstawą są pomidory, cebula, czosnek i oliwa. Zależnie od regionu i przepisu dodaje się też inne warzywa (papryka, ogórek) i składniki (szynka, jajko). W najprostszej wersji po prostu blendujemy surowe warzywa i doprawiamy je do smaku. Proste i szybkie danie, które równie szybko orzeźwia.

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *