Lato obfituje w świeże warzywa i owoce. Co można zrobić, aby po zakupie przetrwały jak najdłużej? Oto kilka pomocnych porad:
- warzywa i owoce przechowuj osobno, bowiem sąsiedztwo owoców i wydzielane przez nie gazy przyspieszają dojrzewanie warzyw. Wyjątek – awokado, banan – jeśli chcesz uczynić je bardziej miękkimi, warto położyć je w towarzystwie jabłek lub melonów (awokado można dodatkowo owinąć w szary papier),
- myj produkty dopiero przed samym użyciem,
- w lodówce trzymaj cukinie, bakłażany, brokuły, kalafiora, seler, a z owoców – jagodowe (maliny, borówki, jagody, truskawki),
- aby spowolnić dojrzewanie warzyw korzennych, przed włożeniem do lodówki odetnij “ogonek” przy naci,
- pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej – zimno zaburza strukturę ich komórek przez co tracą jędrność,
- cytrusy trzymaj w temperaturze pokojowej,
- ziemniaki lubią ciemne i chłodne przestrzenie, nie służy im towarzystwo cebuli,
- cebule lubią temperaturę pokojową, bez dostępu do słońca, spotkałam się z patentem trzymania powieszonych w rajstopach, pooddzielanych od siebie supełkami,
- czosnek trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu,
- warzywa liściaste trzymaj w lodówce – możesz włożyć papierowy ręcznik, aby chłonął wilgoć,
- warzywa potrzebują oddychać – jeśli przechowujesz je w foliowych workach, zrób w nich dziurki, nie zamykaj też szczelnie plastikowych pojemników.