Cykoria swą niską kaloryczność (21 kcal/100g) zawdzięcza budowie, gdyż jej głównym składnikiem jest woda. Jest to woda organiczna, zawierająca dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, witamin C i A i beta-karotenu.
Ten odżywczy koktajl idealnie wspomoże nas w sezonie jesienno-zimowym, kiedy różnorodność świeżych warzyw jest ograniczona.
Ze względu na zawartość inuliny, która reguluje poziom glukozy we krwi, polecana jest diabetykom. Ponadto jest naturalnym prebiotykiem, co znaczy, że wspomaga rozwój korzystnej mikroflory w jelitach.
Nie wszystkim przypadnie do gustu jej lekko gorzki smak, który jednak pobudza apetyt, regeneruje wątrobę i pobudza produkowanie żółci. Literatura ziołolecznicza poleca ją również dla matek karmiących, gdyż zwiększa wydzielanie mleka.
Chociaż cykoria nie jest warzywem powszechnie znanym, jednak staje się coraz lepiej dostępna. Warto włączyć ją do zimowego menu. Jej długi czas magazynowania, dojrzewanie bez słońca oraz sezonowość dają jej sporą przewagę nad zimowymi sałatami, zachęcanymi do wzrostu sztucznymi nawozami.