Miechunka – tajemniczy owoc o wielu nazwach

źródło:de.wikipedia

Miechunka peruwiańska jest rośliną mało znaną.  Przez jednych uważana za warzywo,  przez innych za owoc, występuje pod wieloma nazwami – jagoda inkaska,  wiśnia peruwiańska, physalis,  rodzynek brazylijski.  W Polsce występuje głównie jako ciekawostka,  co niestety przekłada się na jej cenę i dostępność.

Miechunka to wściekłe pomarańczowa jagoda wielkości wiśni. W środku znajduje się dużo małych jadalnych pestek. Owoc otoczony jest przez suchy kielich przypominający w fakturze suche liście.  W smaku jest kwaskowata a w konsystencji mięsista.

Najłatwiej dostać ją suszoną – można spożywać ją jak bakalie, dodawać do sałatek,  robić z niej dżemy. Na rynku dostępna jest nawet jagoda inkaska w surowej czekoladzie. W jednym z hipermarketów można dostać świeżą miechunkę pod nazwą physalis,  czasem spotyka się ją jako dekorację potraw cateringowych czy deserów.

Owoc posiada właściwości oczyszczające. Napary z suszonych jagód działają odtruwajaco,  pomagają w dolegliwościach artystycznych i chorobach układu moczowego. Wystarczy kilka rodzynek zalać wrzątkiem i pić regularnie. Zawierają dużo witaminy A i C,  beta-karoten oraz proteiny.  Warto zapoznać się bliżej z tą roślinką i wzbogacić swoje kubki smakowe o nowe doznania.

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *