źródło:de.wikipedia
Miechunka peruwiańska jest rośliną mało znaną. Przez jednych uważana za warzywo, przez innych za owoc, występuje pod wieloma nazwami – jagoda inkaska, wiśnia peruwiańska, physalis, rodzynek brazylijski. W Polsce występuje głównie jako ciekawostka, co niestety przekłada się na jej cenę i dostępność.
Miechunka to wściekłe pomarańczowa jagoda wielkości wiśni. W środku znajduje się dużo małych jadalnych pestek. Owoc otoczony jest przez suchy kielich przypominający w fakturze suche liście. W smaku jest kwaskowata a w konsystencji mięsista.
Najłatwiej dostać ją suszoną – można spożywać ją jak bakalie, dodawać do sałatek, robić z niej dżemy. Na rynku dostępna jest nawet jagoda inkaska w surowej czekoladzie. W jednym z hipermarketów można dostać świeżą miechunkę pod nazwą physalis, czasem spotyka się ją jako dekorację potraw cateringowych czy deserów.
Owoc posiada właściwości oczyszczające. Napary z suszonych jagód działają odtruwajaco, pomagają w dolegliwościach artystycznych i chorobach układu moczowego. Wystarczy kilka rodzynek zalać wrzątkiem i pić regularnie. Zawierają dużo witaminy A i C, beta-karoten oraz proteiny. Warto zapoznać się bliżej z tą roślinką i wzbogacić swoje kubki smakowe o nowe doznania.