W marcu jak w garncu, a kwiecień plecień – ludowe mądrości podpowiadającą, że wiosenna pogoda może nas zaskoczyć. I chociaż słoneczne dni ładują nasze baterie i dodają energii do działania, to nagłe zmiany pogody mogą powodować przeziębienia i osłabienie odporności naszego organizmu.
Ponadto nie wszyscy mają możliwość delektować się zapachami świeżo zakwitłych kwiatów. Dla alergików, do których sama zaliczałam się jeszcze kilka lat temu, czas wiosny to koszmar, kiedy stajemy przed wyborem – nieustanny potok z nosa i oczu czy chwila spokoju od tych dolegliwości przypłacona sennością i skołowaceniem jako efektami ubocznymi leków.
Kiedy brakuje nam odporności i energii do działania, a także po różnego rodzaju sytuacjach obciążających nasz organizm, jak stres, wysiłek fizyczny, krótki sen, przebyta choroba czy zatrucie alkoholowe, warto wzmocnić się, szczególnie jeśli musimy szybko postawić się na nogi. Często sięgamy wtedy po sklepowe izotoniki czy energetyki, jednak Matka Natura oferuje nam równie skuteczne i lepiej przyswajalne rozwiązanie.
Potrzebujesz:
- kilku cytryn (bio lub z umytą skórką)
- natki pietruszki
- miodu z lokalnej pasieki (nie sklepowej mieszanki miodów z UE i poza)
- opcjonalnie możesz dodać odrobinę startego imbiru lub świeżej kolendry lub oregano
- wody lub zielonej herbaty
Proporcje nie mają znaczenia – wszystko zależy od preferencji smakowych.
Wyciśnij sok z cytryn, posiekaj pietruszkę, dodaj imbir, kolendrę lub oregano, zmieszaj ze sobą dodając szklankę wody, zblenduj lub zmiksuj wszystko porządnie. Następnie przecedź przez sitko o drobnych oczkach, dodaj wodę i miód do smaku.
Zastosowane składniki to nie tylko fanaberie kuchni fusion, ale kopalnia składników, które pomogą odbudować odporność i przeprowadzić szybki detoks. Oto one i ich właściwości:
Pietruszka – witamina C, potas, wapń – oczyszczanie nerek i wątroby, wspomaganie trawienia
Cytryna – alkaizacja organizmu, oczyszczanie jelit
Imbir – działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
Kolendra, oregano – usuwanie metali ciężkich
Miód – enzymy, działanie odżywcze i odtruwające